Εφαρμογές Μάθησης & Διδασκαλίας

Εφαρμογές Wiki στη μάθηση και τη διδασκαλία

Πολλές από τις εφαρμογές που περιγράφονται παρακάτω προσεγγίζουν τα παραδείγματα που αναφέρονται από το Stewart Mader του Brown university και ενός άρθρου από τον Bruce Lamb (2004). Υπάρχουν τέσσερις ομάδες εφαρμογών που μπορούμε να θεωρήσουμε:

1. Το Wikis που δημιουργήθηκε μόνο από το προσωπικό (staff).
2. Το Wikis που δημιουργήθηκε αρχικά από τους σπουδαστές.
3. Το Wikis που δημιουργήθηκε και χρησιμοποιείται εξ ίσου από το προσωπικό και τους σπουδαστές.
4. Το Wikis που είναι δημόσια διαθέσιμο και δημιουργήθηκε από άλλους.

1.Το προσωπικό (staff authored)
• Η δημιουργία και η διατήρηση ενός συνόλου που υποστηρίζει την υλικοτεχνική υποδομή με μια ομάδα ακαδημαϊκών (πρόγραμμα σπουδών, βιβλία κειμένων, έγγραφα διαγωνισμάτων κ.λπ.). Η χρήση ενός wiki επιτρέπει στα υλικά να υποστούν εκκαθάριση με την πάροδο του χρόνου παρά να ξαναγράφονται κάθε φορά που ένα νέο μέλος του προσωπικού παραδίδει τη σειρά μαθημάτων (course). (Lamb 2004, Mader 2006, Gibson 2006).
• Δημιουργία και διατήρηση των καταλόγων αναφοράς σειράς μαθημάτων (course reference lists) (Lamb 2004).

2.Ο σπουδαστής (student authored)
• Ομαδικές εργασίες (group assignments)- Το ιστορικό αναθεώρησης σελίδων (page revision history) επιτρέπει στο δάσκαλο (tutor) να ελέγχει τις συνεισφορές και να παρατηρεί την ανάπτυξη των εργασιών και των προσωπικών συμβολών. Αυτό μπορεί να γίνει σε όλη τη διαδικασία σύνταξης εγγράφου (writing process) έτσι ώστε τα θέματα (issues) να μπορούν να εντοπιστούν και να δοθεί ανατροφοδότηση πριν από την υποβολή της εργασίας (π.χ. ένας αμέτοχος σπουδαστής μπορεί να έρθει σε επαφή, ένα λάθος στην κατεύθυνση διορθώνεται).
• Συζητήσεις ομάδας (group debates)- Οι αντίθετες θέσεις συζητούνται και παρουσιάζονται τα στοιχεία.
• Όμοιες σελίδες αυτοβοήθειας (peer self-help pages)- Ένα wiki κατευθυνόμενο από το σπουδαστή (student directed wiki) αφιερώνεται στους σπουδαστές που βοηθούν άλλους σπουδαστές οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα.
• Ανατροφοδότηση σπουδαστή στο προσωπικό (student feedback to staff)- Ένα wiki επιτρέπει την ανατροφοδότηση για να ελεγχθεί από τους σπουδαστές σε αντιδιαστολή με τη κρυμμένη και κατευθυνόμενη ανατροφοδότηση που συλλέγεται μέσω ερωτηματολογίου (Lamb 2004).
• Θεματικό γλωσσάριο (Subject glossary) - Άτομα/ ομάδες σπουδαστών που έχουν την ευθύνη να δημιουργήσουν ορισμούς για καθορισμένη ορολογία ώστε να κατασκευάσουν ένα διευρυμένο θεματικό γλωσσάριο (extending subject glossary). Η λειτουργία Wiki σημαίνει ότι αυτό το γλωσσάριο μπορεί να υπόκειται σε συνεχή όμοια αναθεώρηση.
• Όμοια αναθεώρηση των εργασιών κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους (peer review of assignments during their creation)- Σπουδαστές προσδιορίζονται να καθοδηγήσουν άλλους σπουδαστές κατά τη διάρκεια της διαδικασίας δημιουργίας των μεμονωμένων εργασιών τους. Οι βαθμοί (marks) μπορούν έπειτα να οριστούν για τις συνεισφορές που κάνουν στους peers τους και καταγράφονται στο ιστορικό αναθεώρησης σελίδων εργασιών wiki (assignment wiki page revision history).
• Μεμονωμένα χαρτοφυλάκια (individual portfolios)- H ευέλικτη φύση του wiki επιτρέπει σε ένα άτομο να είναι πολύ δημιουργικό στην προσωπική δημιουργία χαρτοφυλακίων του και επιτρέπει επίσης πολύ ευέλικτη διαχείριση χαρτοφυλακίων.

3.Το προσωπικό και ο σπουδαστής (staff and student authored)
• Βαθμολογικό σύστημα για τις εργασίες (marking schemes for assignments) - Iδανικό για να επιτρέπει τους σπουδαστές να εμπλακούν πραγματικά στον καθορισμό του βαθμολογικού συστήματος από το οποίο οι εργασίες τους θα αξιολογηθούν.
• Θεματικά γλωσσάρια (subject glossaries) - Tο προσωπικό μπορεί να προσδιορίσει τους όρους για το συνυπολογισμό (inclusion) και επίσης τις όμοιες προσθήκες αναθεώρησης (peer review additions).
• Συχνά ερωτήσεις (frequently asked questions)- Oι σπουδαστές/ προσωπικό μπορούν να θέσουν ερωτήσεις και το αρμόδιο προσωπικό (ή σπουδαστές) μπορεί να απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις.
• Δεδομένου ότι ένα φόρουμ συζήτησης (discussion forum) χρησιμοποιεί τις σελίδες συζήτησης (discussion pages) και παρέχει τη δυνατότητα σχολίου.
•Δημιουργία περιπτωσιολογικών μελετών (case studies), αναφορές τομέων (field reports) κ.λπ.
• Γράφοντας μια agenda για συνάντηση (meeting) και δημοσιεύοντας έπειτα και τροποποιώντας τα πρακτικά της συνάντησης (meeting minutes) (από το Lamb 2004).
• Ο Stewart Mader (2006) υποστηρίζει τη χρήση των wikis ως η πιο ευέλικτη, φιλική προς το χρήστη και φτηνότερη αντικατάσταση για ολόκληρα συστήματα διαχείρισης σειράς μαθημάτων (εικονικά μαθησιακά περιβάλλοντα) [(course management systems) (virtual learning environments)].

4.Δημιουργημένο από άλλους (created by others)
• Το υπάρχον Wiki χρησιμοποιείται ως πηγή πληροφοριών (π.χ. Wikipedia).
• Η μελέτη μιας υπάρχουσας σελίδας wiki, το ιστορικό αναθεώρησης της και οι σελίδες συζήτησης ως πρότυπο για το πώς κατασκευάζεται η γνώση.
• Η ανάπτυξη της έρευνας και των δεξιοτήτων σύνταξης εγγράφου μέσω της συμβολής σε ένα υπάρχον wiki. Το Wikipedia ενθαρρύνει ενεργά τις μαθησιακές δραστηριότητες που βασίζονται γύρω από τις συνεισφορές στα άρθρα του. (σχολικά και πανεπιστημιακά προγράμματα Wikipedia).

Σχόλια για αυτή τη σελίδα

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.