Κριτήρια Επιλογής του Σωστού Wiki

Προτού επιλέξουμε το εργαλείο Wiki για μια συγκεκριμένη εργασία, πρέπει να μελετήσουμε ορισμένα χαρακτηριστικά του, που θα διευκολύνουν τη χρήση του στη συνέχεια. Μερικά από αυτά είναι τα επόμενα:

  • 1 Ευκολία Χρήσης

Η ιδανική περίπτωση είναι όταν ο χρήστης μπορεί να μάθει να χρησιμοποιεί το wiki εργαλείο μέσα σε μερικά λεπτά, ακόμα και όταν πρόκειται για μαθητές μικρής ηλικίας, εφόσον μπορούν να εντοπίσουν τα γράμματα σε ένα πληκτρολόγιο.

  • 2 Εμφάνιση

Είναι επιθυμητή η δυνατότητα εύκολης αναζήτησης μέσα στο wiki και πιθανώς η προσαρμογή της συνολικής εμφάνισης του wiki. Επίσης μπορεί ο χρήστης να μην θέλει να περιέχονται διαφημίσεις μέσα στο wiki του.

  • 3 Κόστος

Υπάρχει πλήθος από ελεύθερα-δωρεάν wiki εργαλεία στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα χρηματοδοτούνται βάζοντας τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στο wiki σας. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί πολύ αποπροσανατολιστικό ή ακόμα και ανάρμοστο για μαθητές που μπορούν αναπόφευκτα να πάνε στα προκλητικά links. Και φυσικά πάντα τυχαίνει κάποιο link να οδηγήσει σε κάτι φρικτό τη στιγμή ακριβώς που κάποιος γονέας ή προϊστάμενος εμφανιστεί ξαφνικά για επίσκεψη ;-)

  • 4 Ασφάλεια

Δυνατότητα προστασίας συγκεκριμένων σελίδων από αλλαγές.
Δυνατότητα ρύθμισης του wiki για ιδιωτική χρήση ( μόνο τα μέλη του wiki να έχουν πρόσβαση και δυνατότητα τροποποίησης του wiki ).
Δυνατότητα ρύθμισης του wiki για προστατευμένη χρήση ( ανοιχτό στο κοινό για ανάγνωση αλλά μόνο τα μέλη του wiki έχουν δυνατότητα τροποποίησης του ).

Σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα:

Τα wiki μπορούν να περιλαμβάνουν κείμενο, εικόνες, και αρχεία ήχου ή βίντεο. Τα περισσότερα wiki υπόκεινται σε μία συγκεκριμένη συμφωνία πνευματικών δικαιωμάτων που αποκαλείται Creative Commons. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι όλο το υλικό που τοποθετούν οι χρήστες στο wiki μπορεί να χρησιμοποιηθεί από άλλους σύμφωνα με έναν διακανονισμό «κοινής χρήσης» ( “share and share alike” arrangement ). Προσοχή! Όλες οι αναφορές σε υλικό που εμπίπτει στα Creative Commons πρέπει να παρατίθενται καταλλήλως. Επίσης, είναι απαραίτητη η επιβεβαίωση ότι οποιοδήποτε υλικό από άλλες πηγές χρησιμοποιείται να συμφωνεί και αυτό με την αρχή Creative Commons. Για παράδειγμά, οι περισσότερες φωτογραφίες που βρίσκονται στο Flickr συμφωνούν με αυτή την αρχή.

Σημείωση: Εκτός και αν το wiki είναι εξ ολοκλήρου προστατευμένο με passwords και έχουν πρόσβαση σ’ αυτό μόνο οι εγγεγραμμένοι χρήστες π.χ. τα μέλη μιας τάξης, ΔΕΝ επιτρέπεται η χρήση υλικού που προστατεύεται από την αρχή “Fair Use”. Αυτή η αρχή δεν επιτρέπει τη χρήση του υλικού στο διαδίκτυο.

Σχόλια για αυτή τη σελίδα

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.