Έλεγχος των Δημοσιευμάτων

Έλεγχος δημοσίευσης (Publishing controls)

Το μέγεθος του ελέγχου δημοσίευσης (publishing control) που έχει ο επισκέπτης του wiki εξαρτάται από τις ρυθμίσεις που θα κάνει ο διαχειριστής του wiki στο λογισμικό. Μπορεί να περιλαμβάνονται διαφορετικά περιβάλλοντα του wiki, πλοήγηση, και άλλα χαρακτηριστικά ρυθμίσεων. Αυτά συνήθως αφορούν τα στοιχεία που βρίσκονται εκτός ή γύρω από το κυρίως κείμενο του wiki. Η εσωτερική περιοχή, ή η περιοχή στην οποία βρίσκεται το κυρίως περιεχόμενο συνήθως ρυθμίζεται έτσι ώστε οι άλλοι να μπορούν να το τροποποιήσουν και να προσθέσουν περιεχόμενο στο wiki.

O έλεγχος δημοσίευσης μπορεί να πάρει διάφορες μορφές, μερικά παραδείγματα των οποίων είναι τα παρακάτω:

  • Προσωπική δημοσίευση:

Ένα wiki μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ένας προσωπικός χώρος, όπου ένας χρήστης ( ο διαχειριστής του wiki ) έχει πρόσβαση στο wiki και όλοι οι υπόλοιποι γίνονται απλοί αναγνώστες του περιεχομένου του wiki.

  • Ομαδική δημοσίευση:

Μία ομάδα ανθρώπων έχει πρόσβαση στο wiki – συνήθως χρησιμοποιώντας users-names και/ή passwords που δίνονται από τον διαχειριστή του wiki. Ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να γράψουν, διορθώσουν και να προσθέσουν σελίδες στο wiki είναι περιορισμένος, αλλά όλοι μπορούν να το διαβάσουν.

  • Δημόσια wiki:

Τροποποιήσεις μπορούν να γίνουν από οποιονδήποτε επισκεφτεί το wiki, ενώ οι αλλαγές και οι προσθήκες παρακολουθούνται από την ομάδα σαν σύνολο. Ένα καλό παράδειγμα είναι η wikipedia. Αυτού του είδους οι άδειες επιτρέπουν τη συνεργασία με το κοινό.

  • Ιδιωτικά wiki:

Τα wiki μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έναν αριθμό από διαφορετικούς σκοπούς οι οποίοι περιορίζουν την πρόσβαση στο wiki. Για παράδειγμα, αν το wiki χρησιμοποιείται σε ένα τοπικό δίκτυο αυτόματα περιορίζεται η πρόσβαση σ’ αυτό το wiki. Η πρόσβαση μπορεί επίσης να εξασφαλίζεται μόνο με usernames/passwords για όλο το περιεχόμενο του wiki. Ή μπορεί να μην είναι επιθυμητή η συνεισφορά από κανέναν άλλο εκτός από μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων.

Πιθανά εμπόδια όταν χρησιμοποιείται στην εκπαίδευση:

Τα wiki συγκρούονται με τις παραδοσιακές αντιλήψεις σχετικά με την συγγραφή και την πνευματική ιδιοκτησία.
Οι μαθητές κάποιες φορές είναι απρόθυμοι να συνεισφέρουν στα wiki επειδή δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση για τα γραπτά τους, ανησυχούν ότι δεν θα αναγνωρισθεί η συνεισφορά τους, ή δεν τους αρέσει να διορθώνονται ή διαγράφονται οι ιδέες, οι λέξεις και η συμμετοχή τους χωρίς τη συγκατάθεση τους.
Κάποιοι δάσκαλοι ή μαθητές έχουν αμφιβολίες σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της δημοσιοποίησης των κειμένων.
Κάποιοι μαθητές μπορεί να μην είναι ευχαριστημένοι από την υποχρέωση να μάθουν να χρησιμοποιούν ένα wiki ή/και να βρουν ακόμα και τα σχετικά απλά βήματα τροποποίησης ή ανάρτησης υλικού αποθαρρυντικά.
Επειδή τα wiki δεν είναι λογισμικά παρουσίασης, η χρήση γραφικών και οι επιλογές σχεδιασμού είναι περιορισμένες.
Αν και είναι εύκολη η επαναφορά περιεχομένου το οποίο αναπόφευκτα έχει διαγραφεί ή σκοπίμως αλλοιωθεί, η διαδικασία της σύνταξης παρόλα αυτά είναι μία πρόκληση.

Σχόλια για αυτή τη σελίδα

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.