Εφαρμογές που Βασίζονται στο Wiki

WikiWikiWeb

Το WikiWikiWeb είναι η πρώτη εφαρμογή wiki που έχει πραγματοποιηθεί και περιελάμβανε διάφορα θέματα σχετικά με την τεχνολογία λογισμικού . Ο όρος wiki που αναφέρεται σε sites με ιστοσελίδες στις οποίες μπορούν να γράψουν οι χρήστες , πχ Wikipedia , προήλθε από το αρχικό wiki. Αναπτύχθηκε από τον Ward Cunningham το 1994 και η ονομασία του προήλθε από την χαβανέζικη λέξη “wiki” που σημαίνει γρήγορα.

Η ως τώρα δημοτικότητα των wikis ,οφείλεται στην ιδέα των editors και των επισκεπτών του WikiWikiWeb, να δημιουργήσουν δικές τους ιστοσελίδες, που να μπορούν να διαμορφωθούν από τους χρήστες . Κατά αυτόν τον τρόπο προέκυψαν νέες μηχανές wiki και νέα wikis . Οι νέες κοινότητες wikis σχετιζόταν με θέματα διαφορετικά από τον προγραμματισμό.

Wikimedia Foundation

Η Wikimedia Foundation είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στις 20 Ιουνίου του 2003 από τον Jimmy Wales, και έχει ως έδρα την Florida των ΗΠΑ .
Στόχος αυτού του οργανισμού είναι η ανάπτυξη wiki-based projects και η δωρεάν παροχή τους στο κοινό .Η ανάπτυξη αυτών των projects οφείλεται κυρίως σε δωρεές .

Προσωπικό της Wikimedia

Το προσωπικό της απαρτίζεται κυρίως από εθελοντές : προγραμματιστές , server administrators , τεχνικούς και communications managers . Επιπλέον το Advisory Board (ένα παγκόσμιο δίκτυο ειδικών ) προσφέρει αφιλοκερδώς τη βοήθειά του σε νομικού , τεχνολογικού και αναπτυξιακού προσανατολισμού θέματα

Projects

Παρακάτω βλέπουμε μερικά από τα πιο σημαντικά wiki – projects που έχει αναλάβει η Wikimedia :

Wikipedia 15-1-2001 Εγκυκλοπαίδεια που περιλαμβάνει περισσότερα από 7 εκατομμύρια άρθρα σε 250 γλώσσες
Wictionary 12-12-2002 Λεξικό , συνώνυμα ,ετυμολογίες , μεταφράσεις
Wikibooks 7-10-2003 Συλλογή εκπαιδευτικού υλικού και βιβλίων
Wikiquote 7-10-2003 Συλλογή quotations
Wikisource 24-11-2003 Project που παρέχει και μεταφράζει έγγραφα όπως δημόσια έγγραφα
Wikimedia Commons 7-9-2004 Αποθήκη εικόνων, ήχου και video με πάνω από 1,000,000 αρχεία
Wikimedia Incubator Ελέγχει νέα Wikimedia projects και εκδόσεις παλαιών projects σε νέες γλώσσες
Wikispecies 13-9-2004 Κατάλογος ειδών : ζώα βακτήρια πλαγκτόν και άλλα είδη ζωής
Wikinews 3-12-2004 Νέα από διάφορες χώρες του κόσμου
Wikiversity 15-8-2006 Μαθήματα, υλικό και tests
wikiquote wikinews wikisource wikispecies
300px-He-Wikipedia.png

Wikipedia

Η Wikipedia είναι μία πολυγλωσσική ,δωρεάν web – εγκυκλοπαίδεια ,που έχει γραφεί από εθελοντές (άρθρα μπορεί να εισάγει ο καθένας που έχει πρόσβαση στην εγκυκλοπαίδεια) .Πρωτοεμφανίστηκε τον Ιανουάριο του 2001 ως ένα συμπλήρωμα της Nupedia και ιδρύθηκε από την Wikimedia Foundation .

Διαχείριση της Wikipedia

Το προσωπικό της απαρτίζεται από εθελοντές . Αυτοί είτε είναι προγραμματιστές εφαρμογών που εργάζονται στη Wikimedia είτε είναι απλοί χρήστες με διάφορα επίπεδα πρόσβασης ( steward, bureaucrat , administrator ). Οι administrators είναι ειδικά προνομιούχοι χρήστες που έχουν την ικανότητα να διαγράφουν σελίδες , να κλειδώνουν αρχεία( απαγορεύουν την διαμόρφωση από τρίτους ) και να μην επιτρέπουν σε χρήστες την δημιουργία σελίδων .

Software and hardware

H Wikipedia είναι εγκατεστημένη σε clusters από Linux servers στη Florida και σε τέσσερις άλλες περιοχές . Χρησιμοποιούσε μόνο έναν server μέχρι το 2004 οπότε και ο server διασπάστηκε σε μία κατανεμημένη πολύ - επίπεδη αρχιτεκτονική. Το 2005 το project έτρεχε σε 39 servers στη Florida. Αυτή η αρχιτεκτονική περιελάμβανε έναν single master database server με λογισμικό MySQL , πολλούς slave database servers, 21 web servers με λογισμικό Apache HTTP Server και 7 Squid cache servers . Το Σεπτέμβριο του 2005 κάθε cluster server επεκτάθηκε σε 100 servers σε 4 τοποθεσίες στον κόσμο .

Ο αιτήσεις για μία σελίδα προωθούνται πρώτα στους Squid cache servers. Οι αιτήσεις που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν προωθούνται σε load balancing servers, που με τη σειρά τους μεταβιβάζουν την αίτηση στους Apache web servers για ανάκτηση της σελίδας από τη βάση . Οι web servers αποστέλλουν την σελίδα που τους ζητήθηκε . Οι σελίδες που έχουν εισαχθεί από ανώνυμους χρήστες αποθηκεύονται μέχρι να επικυρωθούν και έτσι να μην επιβαρύνεται το σύστημα σε περίπτωση που πρέπει να απορριφθούν .Επιπλέον η Wikimedia χτίζει ένα global network από caching servers , ξεκινώντας με 3 στη Γαλλία. Δύο μεγάλα clusters servers στην Ολλανδία και στην Κορέα διαχειρίζονται πολύ από την κίνηση της Wikipedia.

Wikipedia σε διάφορες γλώσσες

Η Wikipedia αυτή τη στιγμή υποστηρίζει πάνω από 250 γλώσσες. Από αυτές οι 14 πιο δημοφιλείς έχουν πάνω από 10.000 άρθρα . Δυστυχώς τα άρθρα σε μία γλώσσα μπορεί να μην ταυτίζονται με εκείνα των άλλων γλωσσών . Αυτά που υπάρχουν σε περισσότερες από μία γλώσσες έχουν interwiki links που παραπέμπουν στα ομόλογα τους .

Αξιοπιστία – Αντικειμενικότητα της Wikipedia

Πόσο αξιόπιστες είναι οι πληροφορίες που παρέχει η Wikipedia ?Η Wikipedia δεν απαιτεί από τους εθελοντές να παρέχουν τα στοιχεία ή την ταυτότητα τους . Εξαιτίας αυτού προκύπτουν τα παρακάτω προβλήματα :
Ένας χρήστης μπορεί εισάγει την δική του άποψη για ένα θέμα
Φαινόμενο βανδαλισμού ( καταστροφή του περιεχομένου μιας ιστοσελίδας )
Διαφημίσεις

Η αγγλική και στη συνέχεια άλλες εκδόσεις της Wikipedia εισήγαγαν κριτήρια “wikipedia’s content policies” με τα οποία κρίνεται η αξιοπιστία των άρθρων . Σχεδόν 1200 άρθρα βάσει ενός συνόλου κριτηρίων έχουν πάρει την υψηλότερη βαθμολογία “featured article” .Αυτά καλύπτουν σε ικανοποιητικό βαθμό το αντικείμενο με το οποίο σχετίζονται και έχουν links σε υλικό ( ιστοσελίδες , λογισμικό , sites κτλ. ) .

Διακρίσεις της wikipedia

Μερικές από τις διακρίσεις της wikipedia είναι οι εξής :

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το περιοδικό “Nature” κατέληξε στο ότι η Wikipedia προσφέρει την ίδια ποιότητα με την εγκυκλοπαίδεια “Encyclopedia Britannica” σε θέματα φυσικών επιστημών .
Άλλες έρευνες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η Wikipedia καλύπτει ευρύτερο φάσμα πληροφοριών από την “Encarta”
Βραβείο Golden Nica ( Μάιος 2004 ) .
Βραβείο Webby
H Γιαπωνέζικη Wikipedia βραβεύτηκε με το Web Creation Award από την ένωση διαφημιστών Ιαπωνίας (Σεπτέμβριος 2004)
Η γερμανική Wikipedia βραβεύτηκε ως το 3o καλύτερο γερμανικό site
Η ρωσική Wikipedia πήρε βραβείο “Runet Prize” από την ρωσική κυβερνητική υπηρεσία FAPMC


wikinfo

Wikinfo

Το Wikinfo είναι μία άλλη online εγκυκλοπαίδεια που δημιουργήθηκε τον Ιούλιο του 2003 από τον Fred Bauder και βρίσκεται υπό τους κανόνες του το GNU Free Documentation License .
Σε αντίθεση με την Wikipedia το Wikinfo επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν την υποκειμενική τους άποψη για ένα θέμα . Ενθαρρύνει την δημιουργικότητα και την ποικιλομορφία στα άρθρα της . Σκοπός της είναι ο πλουραλισμός και όχι η ανάπτυξη μίας στερεότυπης εγκυκλοπαίδειας .
Μία άλλη διαφορά με την Wikipedia είναι ότι δεν επιτρέπει στους χρήστες να εισάγουν άρθρα ανώνυμα . Κατ αυτόν τον τρόπο προσπαθεί να καταπολεμήσει τον βανδαλισμό ( καταστροφή άλλων άρθρων ) .
Το site τώρα αριθμεί περίπου 30 ενεργούς editors και 26 administrators . Από τον Δεκέμβριο του 2006 το Wikinfo έχει περισσότερα από 35.700 άρθρα . Για εισαγωγή των άρθρων χρησιμοποιεί το GetWiki ένα wiki- software , που υποστηρίζει ταχύτερη μεταφορά των σελίδων και κάποια extra χαρακτηριστικά ( πράσινα αντί για κόκκινα links για άρθρα που δεν υπάρχουν τοπικά στην βάση δεδομένων ) .


wiktionary

Wiktionary

Το Wiktionary είναι ένα online δωρεάν λεξικό και είναι διαθέσιμο σε πάνω από 150 γλώσσες .Δημιουργήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2002 από τον Daniel Alston . Είναι διαφορετικό από τα υπόλοιπα λεξικά , καθώς ακολουθεί τη φιλοσοφία wiki . Μία άλλη διαφορά με τα απλά λεξικά είναι ότι - καθώς δεν υπάρχει κάποιος χωρικός περιορισμός - έχει ορισμούς και μεταφράσεις λέξεων από άλλες γλώσσες .
Το μεγαλύτερο Wiktionary είναι αυτό της αγγλικής γλώσσας καθώς έχει πάνω από 300.000 όρους , ενώ πάνω από οκτώ εκδόσεις άλλων γλωσσών έχουν πάνω από 100.000 όρους .

Λειτουργίες

Εξηγεί την σημασία λέξεων , πολυσήμαντων όρων και ιδιωματισμών .
Για κάθε λέξη δείχνει συνώνυμα και παρεμφερείς όρους .
Εξηγεί τις ετυμολογίες των λέξεων .
Μεταφράζει λέξεις από μία γλώσσα σε κάποια άλλη .

Οι δέκα μεγαλύτερες εκδόσεις Wiktionary

Έκδοση Τοπική Γλώσσα Wiki Άρθρα Σύνολο Edits Admins Χρήστες Εικόνες
Αγγλική English en 357384 482392 2207971 48 35701 124
Γαλλική Français fr 316786 349355 2107179 15 3551 11
Βιετναμέζικη Tiếng Việt vi 209122 214206 488148 3 793 12
Κινέζικη 中文 zh 112976 130370 451000 6 2293 92
Ρώσικη Русский ru 112882 130390 366698 2 677 131
Ελληνική Ελληνικά el 109886 121090 310879 5 285 19
Πολωνική Polski pl 70151 111135 417724 13 1488 112
Φιλανδική Suomi fi 55521 96585 307907 8 1158 19

wikibooks

Wikibooks

Το Wikibooks είναι ένα wiki για την δημιουργία δωρεάν βιβλίων . Δημιουργήθηκε στις 10 Ιουλίου του 2003 και είναι project της Wikimedia Foundation . Οποιοσδήποτε μπορεί να “ανεβάσει “ βιβλία χωρίς να έχει προηγηθεί κάποιος έλεγχος .
Ενώ ορισμένα βιβλία είναι γνήσια άλλα έχουν ξεκινήσει ως αντίγραφα βιβλίων που διατίθεντο δωρεάν στο internet . Όλα τα περιεχόμενα του site καλύπτονται από την GNU Free Documentation License . Επιπλέον φιλοξενούνται
κάποια χειρόγραφα έγγραφα, όπως τα έργα του Shakespeare .

Μειονεκτήματα – Κριτικές

Το Wikibooks έχει πολλά ατελή έγγραφα , ενώ έχουν ισχυρισθεί πως ακόμα και τα βιβλία με την υψηλότερη βαθμολογία ,είναι χαμηλής ποιότητας .
Το HTML format πολλών βιβλίων δεν βοηθά στην εκτύπωσή τους
Τα βιβλία της Wikibooks και τα βιβλία των εκδοτικών οίκων δεν ακολουθούν το ύφος .

Παρόλα αυτά τα επιστημονικά βιβλία που σχετίζονται κυρίως με τους Η/Υ και το Internet όπως και τα βιβλία γλωσσολογίας είναι πολύ υψηλής ποιότητας


wikijunior

Wikijunior

To Wikijunior είναι παρακλάδη του Wikibooks και ειδικεύεται σε βιβλία για παιδιά 8-11 χρονών . Το website δημιουργήθηκε στα αγγλικά, φιλανδικά, γαλλικά, γιαπωνέζικα ενώ πρόσφατα προστέθηκαν και πολλές άλλες γλώσσες .

Το project τώρα αναπτύσσει τρεις σειρές εκτυπώσιμων βιβλίων

Φυσικής ιστορίας . Βιολογία / Γεωγραφία . “Big Cats” και “Dinosaurs”
Άνθρωποι . Πολιτισμός ,ιστορία , ζωή ,κοινωνία . “ South America” ,”Languages”, “Kings and Queens of England” , “Ancient Civilizations”
Κόσμος της ανακάλυψης και της καινοτομίας . Μαθηματικά , φυσική και τεχνολογία . “Solar System “, “How things Work “, “The Elements”


wikinews

Wikinews

Το Wikinews είναι ένα wiki ειδήσεων που προσπαθεί να καλύψει νέα διαφόρων θεμάτων ,αντικειμενικά και λεπτομερώς. Περισσότερα από 5.000 άρθρα “ανεβαίνουν” ημερησίως . Επιπλέον έχουν αναπτυχθεί τα Audio Wikinews που μεταφέρουν αρχεία ήχου , το Wikinews Video 2.0 και το Wikinews Print Edition που είναι μία καθημερινή έκδοση του Wikinews σε εκτυπώσιμη μορφή .


wikiversity

Wikiversity

Το Wikiversity είναι ένας οργανισμός για τη δημιουργία και χρήση δωρεάν λογισμικού και την προώθηση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων .

Στόχοι του είναι :
Να δημιουργήσει και να φιλοξενήσει δωρεάν πολυγλωσσικό εκπαιδευτικό υλικό και πηγές για όλες τις ηλικίες .
Να φιλοξενήσει εκπαιδευτικά Projects .

Η φιλοσοφία του είναι πολύ απλή : τα μέλη του μαθαίνουν ενώ ασχολούνται με τη συγγραφή ιστοσελίδων πάνω σε ένα επιστημονικό θέμα. Οι συμμετέχοντες μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη και τους στόχους τους και το Wikiversity προσπαθεί να αναπτύξει δραστηριότητες για να ικανοποιήσει αυτούς τους στόχους .

More Wikis


wikimemoryalpha

Memory Alpha . Αυτό το wiki καλύπτει θέματα που σχετίζονται με το Star Trek . Παρόμοια wikis είναι το The X- Files Wiki και το 24Wiki . Το Memory Beta είναι ένα παρακλάδι και καλύπτει περιοδικά ,comics και computer games


wikitravel

Το WikiTravel είναι ένας πλήρης , ανανεωμένος και αξιόπιστος ταξιδιωτικός οδηγός . Επιπλέον παράγει ταξιδιωτικούς οδηγούς σε εκτυπώσιμη μορφή

Σχόλια για αυτή τη σελίδα

Add a New Comment
or Sign in as Wikidot user
(will not be published)
- +
Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-Share Alike 2.5 License.